SPF
Cleanse like a derm

PŘEHLED

V souvislosti s hydratací obličeje mezi lidmi koluje poměrně mnoho mylných představ a nedorozumění, která mohou vést k tomu, že se dopouštíte zbytečných chyb (nebo hydratační krém třeba zcela vynecháváte). Každodenní hydratace s sebou však přináší mnoho výhod, pokud víte, jak ji v závislosti na individuálních potřebách vaší pleti provádět správně. Chceme vám v tom pomoci, a proto jsme požádali některé z našich odborných dermatologů, aby se s námi podělili o své top tipy, díky nimž bude vaše pleť vypadat hydratovaně a zdravě.

TIPY, JAK HYDRATOVAT OBLIČEJ

  • Hydratační krém každý den nanášejte na čistou a vlhkou pleť
  • Přes den používejte hydratační krém s ochranným SPF faktorem, který pleť v jediném kroku hydratuje i chrání. Pokud používáte opalovací přípravek, opakujte jeho aplikaci dle pokynů a dodržujte pravidla ochrany před sluncem.
  • Hydratační krém používejte jako poslední krok večerní rutiny péče o pleť
  • Volte nekomedogenní složení bez parfemace

Tip CeraVe: Podívejte se na následující video a objevte další tipy a triky, jak hydratovat obličej od certifikovaných dermatologů z poradního sboru CeraVe.

Tipy, jak hydratovat obličej

1. Hydratační krém aplikujte každý den na vyčištěnou, vlhkou pleť

Podle Americké akademie dermatologie (American Academy of Dermatology) byste hydratační krém měli aplikovat nejlépe ihned po vyčištění pleti –⁠ v době, kdy je pokožka čistá a mírně vlhká.1 Hydratační krém tak nejúčinněji zadržuje vlhkost v pleti a zabraňuje odpařování vody. „Jde hlavně o to, aby se vlhkost v pleti udržela,“ říká Dr. Daniel Sugai.

Pokud jsou součástí vaší rutiny péče o pleť mezi čištěním a hydratací další kroky (například tonizace), platí stejné pravidlo. Přípravky aplikujte v obvyklém pořadí, ale nečekejte, až vaše pleť mezi jednotlivými kroky vyschne (je potřeba, aby pokožka vždy zůstala mírně vlhká). Obecně platí, že v rámci péče o pleť byste měli postupovat od přípravků s nejlehčím složením až po ty pro pleť nejvýživnější. To v praxi znamená, že nejprve by měl přijít na řadu přípravek čištění, poté tonikum, sérum, oční krém a nakonec hydratační krém (pro denní použití s SPF faktorem).

face it like a dream 

2. Používejte hydratační krém s obsahem tří esenciálních ceramidů

„Kožní bariéra je pro zdraví pokožky klíčová –⁠ je to naše první linie ochrany před vnějšími vlivy,“ vysvětluje certifikovaný dermatolog Dr. Daniel Sugai. Zdravá kožní bariéra má zásadní význam pro udržení vlhkosti uvnitř pokožky a potenciálně dráždivých látek mimo ni. Je–⁠li bariéra narušena, může to časem vést k různým kožním problémům –⁠ například k vysušování, mdlému vzhledu a podráždění. Používání hydratačního krému s obsahem hydratačních ingrediencí a zvláčňujících složek –⁠ včetně ceramidů, které tvoří přibližně 50 % kožních lipidů, jež pomáhají utvářet přirozenou kožní bariéru –⁠ může pomoci udržovat hydratační bariéru vaší pokožky.

„Ceramidy jsou součástí tmelu, který drží naše kožní buňky pohromadě a vytváří kožní bariéru, která pomáhá chránit naši pokožku před alergeny a dráždivými látkami zvenčí,“ vysvětluje Dr. Sugai. To podle doktora Sugaie pomáhá udržet „dobré věci“ uvnitř (například vodu), což pomáhá vaší pokožce zůstat vláčná a hydratovaná.

Hydratační krémy CeraVe byly vyvinuty ve spolupráci s dermatology a obsahují směs tří esenciálních ceramidů, identických s těmi, které se přirozeně nacházejí v kůži.

face it like a dream 

3. Během dne používejte hydratační krém s SPF faktorem

Během dne je důležité na obličej volit hydratační krém, který pleti dodá hydrataci a ochrání ji před škodlivými slunečními paprsky. „Ultrafialové sluneční záření je pro pleť extrémně škodlivé,“ vysvětluje dermatoložka Dr. Sejal Shahová. „Nejenže je hlavní příčinou rakoviny kůže a přednádorových stavů, ale vede také k předčasnému stárnutí, tvorbě vrásek a tmavých skvrn.“ Doktorka Shahová proto doporučuje každý den používat opalovací krém s širokospektrálním ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším. Podle Dr. Daniela Sugaie je tato rada aktuální po celý rok –⁠ bez ohledu na roční období –⁠ dokonce ve dnech, kdy je zamračeno. „Přes mraky stále proniká velké množství UVA záření,“ vysvětluje Dr. Sugai.

Dr. Sugai také doporučuje používat opalovací krém nebo hydratační krém s ochranným SPF faktorem vždy, když pobýváte v blízkosti okna, například při řízení auta. „Opalovací krém byste měli používat i v případě, že jste u okenního skla, a to právě kvůli UVA záření,“ říká. „Tyto paprsky mohou pronikat okenním sklem," vysvětluje doktor Sugai, což znamená, že mohou poškodit vaši pokožku. Na den používejte hydratační krém s širokospektrálním SPF faktorem 30, vyzkoušejte třeba CeraVe Hydratační péči o pleť s SPF, která hydratuje a zároveň pleť chrání. Tento víceúčelový přípravek po ránu uzamyká v pleti vlhkost a pomáhá udržovat ochrannou kožní bariéru. Je rovněž vybaven technologií MVE, díky níž jsou hydratační složky do pokožky uvolňovány během celého dne–⁠ pro zajištění celodenní hydratace. Tento nemastný hydratační krém by měl být součástí každodenní rutiny péče o pleť, nanášet by se měl 15 minut před sluneční expozicí.

Přípravek opětovně aplikujte každé dvě hodiny a dodržujte další ochranná opatření –⁠ například noste ochranný ochranné oblečení a pobyt na slunci omezte mezi 10. a 14. hodinou (podle pokynů amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA]).

face it like a dream 

4. Hydratace jako poslední krok v rámci večerní rutiny péče o pleť

Aplikace hydratačního krému (poslední krok v rámci večerní rutiny péče o pleť) je účinný způsob, jak hydratovat pleť během noci a zabránit ztrátě vlhkosti v pokožce. Vyzkoušet můžete lehký noční hydratační krém CeraVe Hydratační péče o pleť. Jedinečné složení s obsahem niacinamidu, tří esenciálních ceramidů a kyseliny hyaluronové pomáhá pleť zklidnit, zároveň ji po celou noc hydratuje a pomáhá obnovit ochrannou kožní bariéru. Využívá také technologii MVE, díky níž je vlhkost pokožce dodávána stabilně v průběhu noci, a nabízí účinný, ale zároveň šetrný způsob péče o vaši pleť.

Face It Like A Derm 

5. Volte nekomedogenní přípravky bez parfemace

Žádný hydratační krém nepředstavuje univerzální péči pro všechny typy pleti, každá pleť má svá specifika. Hydratační krémy mají různá složení, která vyhovují různým potřebám, problémům s pletí a životnímu stylu. Velké množství hydratačních krémů pro citlivou a suchou pleť neobsahuje parfemaci, protože vonné složky mohou u některých lidí vyvolat kožní reakci. Pro ty s mastnou pletí nebo pletí se sklonem k akné mohou být vhodným řešením „nekomedogenní“ hydratační přípravky (jejich složení neucpává póry). Hydratační krémy na obličej CeraVe –⁠ včetně Hydratační péče o pleť s SPF faktorem a Hydratační péče o pleť –⁠ jsou vyvinuty ve spolupráci s dermatology, neobsahují parfemaci, jsou nekomedogenní a jsou vhodné pro různé typy pleti.

face it like a dream 

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

  • Každodenní aplikace hydratačního krému na obličej může rozhodně prospět každému. „Hydratační krém je velmi důležitý bez ohledu na to, jestli jste mladí, nebo už o něco starší,“ říká Dr. Daniel Sugai. Podotýká, že hydratační krémy pomáhají pleť chránit před vnějšími agresory, jako jsou například změny počasí, které mohou zanechat pleť suchou a s pocity pnutí. Správný hydratační krém pomáhá „udržet dobrou rovnováhu pleti“. Podle doktora Sugaie „hydratační krém prostě pomáhá udržet vše tak, jak má být, doplňuje a obnovuje kožní bariéru“.

  • Hydratační krémy, které jsou navrženy pro oblast obličeje (a krku), by se měly vždy nanášet podle pokynů na etiketě přípravku. „Správné“ množství hydratačního krému se tak může lišit v závislosti na typu vaší pleti a textuře daného přípravku (například mast vs. krém vs. pleťové mléko).

  • Dermatologové obecně doporučují hydratovat obličej dvakrát denně. Podle doktora Sugaie je nejlepším řešením zařadit pravidelnou hydrataci do vaší každodenní rutiny, berte to „jako čištění zubů –⁠ ráno a večer“. Hydratační přípravky na obličej (stejně jako každodenní přípravky čištění) vyžadují důslednost jejich používání, abyste plně pozorovali účinky a dosáhli tak hebké a zářivé pleti. Obáváte–⁠li se nadměrné hydratace nebo pokud potřebujete dodatečné instrukce, jak často hydratovat pleť v závislosti na jejích specifických potřebách, poraďte se se svým dermatologem. A nezapomeňte: pokud používáte hydratační krém s SPF faktorem, měli byste jeho aplikaci opakovat dle pokynů.

  • SPF je zkratka pro „Sun Protection Factor“ (ochranný faktor proti slunečnímu záření) . Toto číslo vyjadřuje, jak dobře opalovací přípravek pomáhá pokožku chránit před UVB zářením. Čím vyšší hodnota SPF, tím vyšší ochrana před spálením. Podle Nadace pro boj proti rakovině kůže (Skin Cancer Foundation) například ochranný přípravek s SPF 30 filtruje přibližně 97 % UVB záření.3 Dr. Daniel Sugai doporučuje volit hydratační krém se širokospektrálním SPF faktorem, který pomáhá pleť chránit jak před UVA, tak před UVB zářením.
  • Hydratačních složek existuje celá řada. Dr. Adeline Kikam doporučuje „hydratační ingredience, jako je kyselina hyaluronová, což je zvlhčující látka, která pomáhá přitahovat vlhkost dovnitř pokožky.“ Dr. Daniel Sugai s tímto souhlasí a dodává, že „extra porce hydratace je vždy plus“. Dr. Sugai a Dr. Kikam také poukazují na ceramidy. „Potřebujete mít nenarušenou hydratační bariéru, abyste bylo možné v pokožce udržet vlhkost, kterou jí dodávají složky jako kyselina hyaluronová. Právě ty totiž pomáhají pleť vyplnit a udržet ji zdravou,“ říká Dr. Kikam. „Ceramidy jsou zvláčňující látky, které pomáhají udržovat tuto hydratační bariéru," vysvětluje.

    Všechny hydratační přípravky CeraVe obsahují tři esenciální ceramidy a další ingredience pro podporu pleti, včetně kyseliny hyaluronové. Naše přípravky byly vyvinuty ve spolupráci s dermatology a jsou navrženy tak, aby v pokožce uzamkly vlhkost a zároveň pomáhaly udržovat ochrannou kožní bariéru.

  • I lidé s tmavším odstínem pleti mohou být vystaveni poškození pokožky vlivem sluneční expozice, objevují se známky stárnutí a hyperpigmentace. Dr. Daniel Sugai přichází s vysvětlením: „Přestože tmavá kůže obsahuje více melaninu, ochrana před slunečním zářením není dostatečná. Aby byla pokožka chráněna, je proto nutné použít ještě opalovací krém.“ Opalovací krém podle doktora Sugaie pomáhá „filtrovat UVA a UVB paprsky, které mohou způsobit narušení DNA, hyperpigmentaci a změny v důsledku fotostárnutí pokožky“. Svým pacientům s tmavou pletí tudíž doporučuje každodenně používat opalovací krém na obličej nebo hydratační krém s ochranou proti slunečnímu záření.
  • Protože suchá pleť na obličeji může mít mnoho příčin, například ty, které zmínil Dr. Sugai výše, hydratační krém nemusí být vždy řešením. Je proto důležité, abyste se poradili se svým lékařem nebo dermatologem, pokud je vaše pleť chronicky suchá nebo se potýkáte se šupinatou, popraskanou pokožkou, která krvácí nebo je bolestivá na dotek. V některých případech se může jednat o příznak závažnějšího onemocnění nebo kožního onemocnění, které vyžaduje podrobnější vyšetření a následnou léčbu.
  • „Hydratační krém na obličej s ochranným faktorem je opravdu důležitou součástí péče o pleť,“ říká Dr. Daniel Sugai. „Hydratuje, zvlhčuje a také pomáhá chránit pleť před UV zářením.“ Dr. Sugai proto doporučuje zařadit hydratační krém s ochranným faktorem do rutiny péče o pleť bez ohledu na typ pleti či roční období. Aplikaci krému je pak dobré během dne opakovat alespoň každé dvě hodiny.
  • 1. “How to Pick the Right Moisturizer for Your Skin.”American Academy of Dermatology Association, 2022. 

    2. “Tips to Stay Safe in the Sun: From Sunscreen to Sunglasses.”U.S. Food and Drug Administration, 10 Sept. 2021.

    3. “Ask The Expert: Does a High SPF Protect My Skin Better?”The Skin Cancer Foundation, 26 Mar. 2022. 

Message
Download Chrome